Οι Jennifer Barth και Chris Bauer, ιδρυτικά μέλη του Smoothmedia, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής διεθνούς εμβέλειας, και καθηγητές πληροφορικής και media του πανεπιστημίου του Λονδίνου, επέστρεψαν στην Πάρο στα τέλη του Απρίλη για ένα δεύτερο κύκλο σεμιναρίων με θέμα τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ηθική επιχειρηματικότητα.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου που διήρκεσε από τις 29 έως τις 30 Απριλίου τα μέλη της Ιννοβάρος (www.innovaros.com), εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου όπως και μέλη διαφόρων πολιστικών φορέων του νησιού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τενικές management και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (social media). Τα σεμινάρια κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων όπως project management, digital and social media, marketing, analytics και brand development.

Μέσα από τη χρήση πρακτικών παραδειγμάτων που προερχόντουσαν κατά κύριο λόγο από το χώρο του τουρισμού οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ευρεία γκάμα ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για να προβάλουν τουριστικούς προορισμούς και να τραβήξουν την προσοχή εν δυνάμει επισκεπτών.

Οι ομιλητές κάλεσαν τους παρευρισκομένους να θέσουν στον εαυτό τους το ερώτημα ‘Ποια είναι η ψηφιακή ταυτότητα της επιχείρησης ή του φορεά που εκπροσωπώ;’ και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στη χρήση εργαλείων όπως to Posterous, Storify WordPress που σκοπό έχουν να ενδυναμώσουν την παρουσία ψηφιακών κοινοτήτων στο διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για εφαρμογές όπως Instagram, Audioboo, Bamboozer, SoundCloud και Tagul και είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν μαζί τους κατά τη διάρκεια διαδραστικών εργαστηρίων.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές όσο μεγαλώνει ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα εργαλεία τόσο αυξάνεται η χρησιμότητά τους. Για το λόγο αυτό μέσα στους στόχους της Ιννοβάρος είναι η διοργάνωση σύντομων σεμιναρίων γύρω από τα εν λόγω εργαλεία που θα απευθύνονται στους φορείς του νησιού.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια αντιλήφθηκαν επίσης πως η χρήση εργαλείων όπως του Foodspotting (που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να ‘ανεβάσουν’ φωτογραφίες από πιάτα που δοκίμασαν σε κάποιο από τα εστιατόρια του νησιού ή, μέσω της χρήσης GPS, να εντοπίσουν την τοποθεσία ενός εστιατορίου) βρίσκεται ακόμα σε εμβριακό στάδιο στην Πάρο.

Στο χέρι μας είναι να διαδώσουμε τις παραπάνω τεχνολογίες και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ενός ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων που είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.

Το γεγονός ότι στις μέρες μας η Πάρος περναέι από μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία ίσως αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για να αναλάβουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να προβάλουν τους θησαυρούς του νησιού μας και να αναδείξουν την πολύπλευρη φυσιογνωμία του.

Άπό την Claire Calemkeris/ μετάφραση Πάρις Κακλαμάνος

 

 

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>